Depression i samband med förlossning och amning, så kallad postnatal depression, drabbar en av tio kvinnor. Depressionen kan uppträda när som helst under det första halvåret efter förlossningen, men även under graviditeten. Prata med din barnmorska, bvc-sjuksköterska eller läkare. Alla som drabbas blir bra efter stödsamtal och/eller behandling.

Förlossningsdepression kallas en depression som kommer i samband med förlossningen. Det är dock lika vanligt att kvinnor drabbas av depression under graviditeten. En lättare graviditetsdepression går ofta över efter förlossningen. Men risken är stor att den depressiva sinnesstämningen håller i sig även sedan barnet är fött. Det gäller ungefär hälften av dem som drabbas.

Andra liknande tillstånd

Depression i samband med förlossning och amning ska inte förväxlas med blues som är ett mildare tillstånd med perioder med gråtmildhet kort efter förlossningen. Omkring hälften av alla mammor går igenom detta. Det är helt normalt och varar vanligtvis bara i ett par dagar.

Depression ska heller inte förväxlas med förlossnings- och amningspsykos. psykoterapi

  • antidepressiva läkemedel
  • olika kombinationer av ovan nämnda metoder.
  • Det kan ta lite tid, men alla som lider av depression i samband med förlossningen blir bra. De mammor som får stödsamtal och/eller behandling blir bättre snabbare än dem som inte får hjälp.

    Amning och läkemedel

    Om du ammar och din läkare föreskriver läkemedel mot depression åt dig bör ni noga diskutera hur du ska göra med amningen. Vissa antidepressiva läkemedel går i olika grad över i modersmjölken. Men det går ofta bra att amma när man behandlas med de vanligare antidepressiva läkemedlen.

    I vissa fall både kan och bör man behandla med antidepressiv medicin under såväl graviditeten som amningstiden.

    Anhörig

    Som partner, förälder eller kompis till den nyblivna mamman kan det vara svårt att bara se på när mamman mår dåligt. Men det finns några enkla saker du kan göra för att hjälpa och stötta.

    • Fråga den nyblivna mamman vad hon själv tror sig behöva hjälp med och var tydlig med att du vill hjälpa till.
    • Hinner mamman äta ordentligt? Kanske kan du promenera med barnet i vagnen så att mamman kan få i sig mat i lugn och ro eller hinner sova ett par timmar.
    • Kan du laga några mål mat och frysa in eller göra något annat praktiskt som att dammsuga, tvätta eller liknande?
    • Lyssna! Kanske mamman behöver prata igenom förlossningen vid flera tillfällen.
    • Kan du ringa mvc, bvc eller förlossningsvdelningen åt mamman och boka en tid för samtal. Ibland är det jobbigt att lyfta luren.