Depression i samband med förlossningen, postnatal depression, drabbar en av tio kvinnor. Depressionen kan uppträda när som helst under det första halvåret efter förlossningen. Alla som drabbas blir bra efter stödsamtal och/eller behandling.

Det är lika vanligt att kvinnor drabbas av depression under graviditeten. En lättare depression går ofta över efter förlossningen, men risken är stor att den depressiva sinnesstämningen håller i sig även sedan barnet är fött. Det gäller ungefär hälften av dem som drabbas.

Depression i samband med förlossningen ska inte förväxlas med blues, som kännetecknas av en period med gråtmildhet kort efter förlossningen. Omkring hälften av alla mammor går igenom detta. Det är helt normalt och varar vanligtvis bara i ett par dagar.

Posttraumatisk stress efter förlossning drabbar cirka 2 procent och är vanligare efter en komplicerad förlossning. Minnena av förlossningen kan vara svåra och påträngande och det medför även en depressiv sinnesstämning. Du bör ta kontakt med förlossningsavdelningen eller MVC-barnmorskan om du misstänker att det är förlossningen som ligger bakom problemen.

Symtom

Tecken på depression i samband med förlossningen kan vara:

  • att man nästan aldrig känner sig glad
  • oro för barnet
  • känslor av att inte klara av situationen
  • irritation och spänning
  • sömnproblem
  • trötthet, svaghet
  • dålig aptit eller tröstätande
  • känslan av att inte vara sig själv
  • känslor av att vara värdelös och av obefogad skuld
  • tankar på döden eller att på att ta sitt liv.

Tidigare depressioner, depression redan under graviditeten, depression i släkten och en dålig relation till barnets pappa är faktorer som klart påverkar. En besvärlig förlossning kan också vara en utlösande faktor.

Det finns ett enkelt frågeformulär som visar om du befinner dig i riskzonen för att drabbas av depression i samband med förlossningen. Du erbjuds att fylla i formuläret när ditt barn är cirka åtta veckor. Formuläret hjälper dig att förklara dina känslor för barnmorskan, BVC-sjuksköterskan och partnern.

Egenvård

Du kan hjälpa dig själv genom att vila. Försök att ta tillfället i akt och vila när babyn sover. Det är också viktigt att äta ordentligt. Du behöver inte svälta dig för att bli smal igen. Rätt sorts mat och en del gymnastik ser till att du kommer i form efter graviditeten. Tag emot den hjälp du kan få av dina närmaste.

Fråga om råd

Undrar du över något? Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter. Klicka på länken uppe till höger.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska, ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om du känner igen dig i beskrivningen av depression i samband med förlossningen eller drabbas av depression under graviditeten, prata med din barnmorska, BVC-sjuksköterska eller läkare.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Behandling

Din barnmorska och BVC-sjuksköterska har kunskap om den här typen av problem. De kan i första hand erbjuda dig stödsamtal. Om inte det hjälper kan du få annan hjälp.

Behandlingsmöjligheter

Det finns flera olika behandlingsmöjligheter:

  • socialt stöd, det vill säga hjälp med praktiska ting
  • stödsamtal eller psykoterapi
  • antidepressiv medicin
  • olika kombinationer av ovan nämnda metoder.

Det kan ta lite tid, men alla som lider av depression i samband med förlossningen blir bra. De mammor som får stödsamtal och/eller behandling blir bättre snabbare än de som inte får hjälp.

Amning och läkemedel

Om du ammar och din läkare föreskriver läkemedel mot depression åt dig bör ni noga diskutera betydelsen av detta och ta ställning till om du eventuellt ska avbryta amningen. Detta eftersom vissa antidepressiva läkemedel går över i modersmjölken.

I vissa fall både kan och bör man behandla med antidepressiv medicin under såväl graviditeten som amningstiden.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.