Att bli förälder innebär en stor omställning. Även om ni redan har barn kan detta nya lilla liv rucka på era roller och rutiner. Den nya familjemedlemmen har en egen vilja redan från början och kräver tid och uppmärksamhet. Det kan kännas spännande, läskigt, roligt och oroligt – allt i en enda röra.

Att bli mamma

Efter förlossningen borde du egentligen vara helt slut av ansträngningen, men eftersom kroppen producerat en mängd hormoner och endorfiner kan du i stället tycka dig gå som i ett rus ett par dagar. Är du borta alltför länge från barnet kan du känna ångest. Samtidigt kommer kanske rädslan och oron för om du ska klara uppgiften att vara mamma. Kanske känner du inte omedelbar kärlek till bebisen. Det är helt normalt. Det är svårt att förstå att denna lilla krabat är densamma som legat i din mage i nio månader. Ta det lugnt och ta en timme i taget. Det är vanligt att man efter cirka tre dagar går in i en svacka. Under förlossningen producerar kroppen endorfiner och oxytocin som ger en avslappnande effekt. När effekten avtar kan det komma ett bakslag.

Råd till mamman efter förlossningen

  • Det är en stor omställning för dig och din partner de första dagarna. Försök att ta det lugnt och hetsa inte med allt du vill hinna med. Se till att du och din partner i lugn och ro får lära känna det nya lilla livet.
  • Mycket tid går åt till att amma. Se till att din partner får känna sig delaktig och var inte rädd att be om assistans med praktiska saker.
  • Visst är det en stor förändring för dig som kvinna, men tänk på att det är nytt för er båda. Prata gärna om hur det känns och vad ni förväntar er.

Pappa/partner

Att få barn är bland det största som kan hända i en människas liv. Förutom en omtumlande upplevelse är det en utmaning som kommer att kräva mycket av dig men också ge dig massor av glädje. Den första tiden kan du lätt känna dig utanför. Mamman har redan under nio månader fått möjlighet att bekanta sig med barnet i magen och mycket av den första tiden går åt till att amma. Se till att du hittar egna sätt att umgås med barnet, till exempel genom att vyssja, trösta, byta blöjor, jollra och hålla i barnet.

Råd till pappan/partnern efter förlossningen

  • Ta dig tid att lära känna ditt nya barn. Du kan lätt känna dig utanför, men sitt gärna bredvid vid amning och håll i barnet mellan amningstillfällena.
  • Omställningen efter förlossningen är stor för er båda, men kanske särskilt för mamman. Hon kan ha ont och känna sig förvirrad. Var ett stöd för henne genom att avlasta och assistera henne.
  • Mamman är känslomässigt sårbar dagarna efter förlossningen. Det är viktigt att finnas till hands och erbjuda henne närhet och kramar.
  • Planera din tid så att du kan vara hemma så mycket som möjligt under den första tiden.

Sex efter förlossningen

Hur länge man vill vänta med sex efter förlossningen är individuellt, men det är inte ovanligt att det dröjer innan sexlusten återvänder. Kvinnans kropp behöver tid för att återhämta sig, inte minst om hon fått bristningar eller behövt klippas i samband med förlossningen. Många nyblivna föräldrar känner sig också trötta på grund av störd nattsömn och den stora omställning som ett nyfött barn innebär. Dessutom är slemhinnorna i underlivet torrare och skörare än normalt efter en förlossning, vilket kan göra att samlag känns obehagligt för kvinnan. Se till att vara öppna och prata med varandra och tänk på att samlag inte är det enda sättet att ha sex på.

Praktiska råd den första tiden

  • Se till att ni får mycket tid ensamma med barnet de första dagarna. Besök från släkt och vänner kan vänta.
  • Kontakta barnavårdscentralen BVC för att skriva in barnet.
  • Kontakta mödravårdscentralen MVC för efterkontroll.
  • Anmäl er för föräldrapenning hos Försäkringskassan.
  • Fyll i blankett från Skatteverket för att anmäla barnets förnamn och eventuellt efternamn. Sjukhuset skickar anmälan om födelse till Skatteverket, som i sin tur skickar blanketter till föräldrarna.
  • Om ni inte är gifta blir ni kallade av kommunen för att bekräfta faderskapet och efternamn hos kommunen. Ni kan också själva kontakta kommunen.

Föräldragrupper

Föräldragruppen är till för alla nyblivna föräldrar och ordnas på BVC. Tanken är att skapa ett nätverk mellan föräldrar med barn i ungefär samma ålder och öka föräldrarnas kunskap. Det kan variera mellan olika barnavårdcentraler när man startar grupperna, hur ofta man träffas och vad kurserna innehåller. Gruppen startar när barnen är cirka tre till sex veckor, ibland senare. I början träffas man lite oftare, exempelvis varannan vecka, och därefter alltmer sällan. Det förekommer att en del grupper från mödravården fortsätter tillsammans på BVC. Där det inte går att genomföra startar BVC helt nya grupper. Ämnen som kan diskuteras på föräldraträffar är förlossning, amning, trötthet, omställningen att bli förälder, barnets utveckling, arbetsfördelning mellan mamma och pappa/partner, barnsäkerhet, stimulans, rädsla för att skada barnet, negativa känslor, att våga lämna barnet till någon annan, syskonsvartsjuka, sjukdomar med mera.

Papparollen

Papparollen har förändrats – en nybliven pappa i dag upplever föräldraskapet ganska annorlunda jämfört med hur män upplevde det för 30 år sedan. I dag finns det på enstaka platser pappagrupper där nyblivna pappor träffas regelbundet för att diskutera papparollen. Vanligtvis talar man om föräldraledighet, det nya livet som pappa, relationen mellan mannen och kvinnan och om hur man kombinerar familj och arbete. På BVC erbjuds papporna självklart att delta i de ordinarie föräldragrupperna. Grupper för enbart pappor är däremot inte en självklarhet på BVC, men om du frågar kanske du kan påverka så att en grupp startas.

Fråga om råd

Om du undrar över något barnmorskemottagning.