Datortomografi kan användas för att undersöka de flesta av kroppens organ. Datortomografen är en särskild sorts röntgenapparat som sänder många små röntgenstrålar från olika vinklar genom din kropp. Vid en vanlig röntgenfotografering sänds bara en röntgenstråle genom kroppen.

Datortomografi, även kallad DT eller CT, ger information som ställs samman till tvärsnittsbilder av kroppen. Datorn kan bearbeta tvärsnitten till olika bilder så att det blir lättare för läkaren att se om det finns några förändringar.

Datortomografi används idag för att undersöka de flesta av kroppens organ. Undersökningen används främst för att avgöra och kartlägga olika sjukdomar och tillstånd, men också för att ge information inför en operation. Eftersom datortomografi är en relativt dyr undersökningsmetod används den ofta som ett komplement till andra undersökningar om de inte gett tillräckligt med information.

Datortomografi kan användas vid:

  • undersökning av huvudet: stroke, hjärntumör, infektioner och skallskador
  • undersökning av hals och bröstkorg: tumörer, kroniska lungsjukdomar, misstänkt blodpropp i lungorna, vätska i lungsäcken och vid skador efter olycksfall
  • undersökning av buken: misstänkt tumör i lever, bukspottkörtel, njurar, urinblåsa och lymfkörtlar, bråck på kroppspulsådern, njurstenar, leversjukdomar samt skador efter en olycka
  • undersökning av skelett och mjukdelar: tumörer, komplicerade skelettskador och diskbråck.

Förberedelse inför datortomografi

För att bilderna av till exempel mage och tarmar ska bli så tydliga som möjligt behövs ibland kontrastmedel. Då får du dricka kontrastmedel ett par timmar före undersökningen. Ibland ges kontrastmedlet i blodet. När du kallas till undersökningen får du också besked ifall kontrastmedel ska användas.

Om du vill förbereda ditt barn inför datortomografi kan du visa en tecknad och interaktiv film som finns i länklistan till höger där länken heter 1177.se / Filmer för barn.

Så går datortomografi till

Vid undersökningen ligger du på en brits som förs in i datortomografen. Britsen kan höjas och sänkas och röras i längdriktningen. Ett röntgenrör roterar runt kroppen och sänder strålar från olika håll genom kroppen. Strålarna mäts på andra sidan. När undersökningen är klar har röntgenläkaren ett stort antal tvärsnittsbilder, som underlag för sin bedömning.

För att röntgenbilderna ska bli bra är det viktigt att du ligger helt stilla under den tid undersökningen tar. Den tar vanligtvis 5 till 20 minuter.

När bilderna tas är du ensam i rummet. Röntgensköterskan sitter vid ett kontrollbord i rummet intill, men kan se dig genom ett fönster. Vanligtvis kan du också tala med röntgensköterskan via mikrofon och högtalare.

Undersökningen gör inte ont. En del människor tycker att det känns lite obehagligt att ligga inne i datortomografen, men eftersom den är öppen åt båda håll är det ändå få som känner obehag. När maskinen är igång brummar och surrar det.

Vid många undersökningar behöver ett kontrastmedel sprutas in i blodet. Kroppen gör sig av med kontrastmedlet genom urinen varför det inte går att ge kontrastmedel om njurarna fungerar dåligt. Tala om för din läkare om du vet att dina njurar inte är helt friska. Din läkare kan då göra ett blodprov som visar hur njurarna fungerar.

Många röntgenavdelningar kräver ett prov som visar hur väl njurarna fungerar inför en datortomografiundersökning. Tala också om för din läkare om du har diabetes och tar mediciner för detta. Läkaren kan då behöva justera din diabetsmedicinering inför en undersökning med kontrastmedel.

Efter datortomografi

Om du har fått kontrastmedel är det bra att dricka rikligt med vatten under det första dygnet efter undersökningen. Då sköljs kontrastmedlet ut ur kroppen.

Provsvar och resultat

Resultatet av undersökningen meddelas av den läkare som skrivit remiss för undersökningen.

Risker med datortomografi

En datortomografiundersökning utsätter kroppen för mer strålning än vid vanlig röntgen. Stråldosen vid en undersökning med datortomografi överskrider dock sällan den dos du under ett år får från din vanliga och naturliga omgivning.

Röntgenläkaren väger alltid nyttan av en riktig diagnos mot strålningsrisken.

Ytterst sällan kan kontrastmedlet ge en allergisk reaktion. Tala om för röntgensjuksköterskan om du vet att du tidigare reagerat med allergi vid en röntgenundersökning.

Kostnad

För att få reda på vad den här undersökningen eventuellt kostar klicka på länken Avgifter till höger eller hör med mottagningen. Du betalar samma avgifter oavsett om du går till den landstingsdrivna vården eller till någon privat vårdgivare som landstinget har avtal med.

Fråga om råd

Undrar du över något inför undersökningen? Du kan alltid kontakta mottagningen som ska undersöka dig eller den som har skickat dig för undersökning.

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om din läkare anser att du behöver göra en datortomografi skickar han eller hon en remiss. Den specialistläkare som svarar för undersökningen bedömer om den föreslagna undersökningen är rätt för att besvara frågorna i remissen. En annan metod kan eventuellt rekommenderas om den är medicinskt säkrare och mer ekonomisk.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på Hitta vård och omsorg upptill på sidan.
Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.