Crohns sjukdom är en livslång inflammation som kan drabba hela mag-tarmkanalen både tunntarm och tjocktarm. Symtomen kan variera från magont till ledbesvär och hudförändringar. Tarminflammationen kan behandlas med läkemedel eller operation. Kontakta din vårdcentral om du har misstänkta besvär.
Crohns sjukdom är en inflammation som kan drabba hela magtarmkanalen men oftast tunntarmen och tjocktarmen. Symtomen kan försvinna helt under en tid. Själva sjukdomen kan idag inte botas. Personer med sjukdomen kan vanligen leva och arbeta som vanligt även om vissa kommer att bli mycket sjuka, speciellt under skov.
Man vet inte säkert vad sjukdomen beror på. Någonting sätter igång kroppens immunförsvar som angriper slemhinnan i tarmen. Näring och vätska från den mat vi äter tas upp i tunntarm och tjocktarm. Crohns sjukdom gör att tarmen inte kan ta upp all den näring du behöver.
Crohns sjukdom orsakas troligen av en kombination av arvsanlag och faktorer i vår miljö. Man har funnit en genetisk störning hos cirka 20 procent av de som har Crohns sjukdom och man letar efter fler sådana genetiska störningar. Rökning ökar risken att bli sjuk och kan göra sjukdomen svårare om du fortsätter att röka.
I Sverige drabbas ungefär 400 personer varje år. Det vanligaste är att du insjuknar när du är mellan 18 och 30 år.
Om du röker bör du rekommenderade läkemedel mot Crohns sjukdom enligt Kloka Listan.
Ungefär hälften av dem som har Crohns sjukdom behöver opereras inom tio år efter diagnosen. Vid operationen tar man oftast bort den del av tarmen som är värst drabbad. I de flesta fall fungerar tarmen normalt efter en sådan operation.
Om inflammationen i grovtarmen är kraftig görs i enstaka fall en operation med stomi. Det innebär att tarmen tas ut genom en öppning i bukväggen snett nedanför naveln. Runt tarmöppningen sätter man en platta som i sin tur sätts fast i en påse för avföringen. Att leva med stomi fungerar i regel bra och du kan både bada, basta och resa.