Brännskada eller brännsår är en skada på huden efter kontakt med eld eller värme. Elskador, strålning eller vissa kemikalier kan också ge brännskador. Spolning med svalt vatten hjälper mot lindriga brännskador. Lite svårare brännskador med blåsbildning kräver smärtstillande läkemedel och förband. Åk direkt till sjukhus vid svårare brännskador.

Brännskador delas in i olika kategorier beroende på hur allvarlig skadan är:

Första gradens brännskada är ytlig. Huden är röd, svullen och öm. Du känner en brännande sveda. Oförsiktigt solande är en vanlig orsak.

Andra gradens brännskada är djupare och ger samma symtom som första gradens skada och det bildas blåsor i huden.

Tredje gradens brännskada är ännu djupare, med bortbränd hud. Kvarvarande hud är vit, grå eller svart och utan känsel. Vävnaden i hudens alla lager är död och i regel krävs hudtransplantation för att behandla skadan.

Förebygga brännskador

Ibland är olyckan framme och du eller dina barn drabbas av brännskada, men genom att tänka på säkerheten kan många olyckor undvikas:

  • Håll småbarn borta när du steker, kokar eller grillar.
  • Häll aldrig brännbara vätskor på en tänd grill. Lågorna ger större skada än man kan tro. Det kan också vara farligt att spruta vätska på en grill även om du står långt ifrån den. Eldslågan kan komma in i flaskan och göra så att den exploderar.
  • Olja som fattar eld i en kastrull får aldrig släckas med vatten, eftersom detta har en explosiv verkan. Kväv elden i stället med ett lock eller liknande.

Egenvård vid brännskada

Lindriga brännskador, där bara det yttersta hudlagret har skadats på ett relativt litet område, kan man ta hand om själv. Kyl det skadade området genom att hålla det under svalt vatten under tio minuter eller längre, inte iskallt vatten som man trodde tidigare. Det svala vattnet lindrar smärtan och gör att svullnaden blir mindre.

Om inte det hjälper kan du vända dig till läkare för att få kortisonsalva att stryka på såret under några dagar och eventuellt någon smärtstillande medicin.

Brännskada med hett vatten

Om du eller ditt barn bränner er på kokande eller hett vatten ska du istället skölja med ljummet vatten. Svalt eller kallt vatten täpper till porerna och det heta brännande vattnet stängs in i huden och bränner mer. Det ljumma vattnet täpper inte till porerna utan hjälper till att spä ut det heta vattnet i huden.

Fråga om råd

Om du har frågor om hälsa och sjukvård kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst rekommenderade läkemedel vid brännskada enligt Kloka listan.