Blodtrycksmätning är en enkel undersökning som ger viss information om hur hjärtat och blodkärlen mår. Mätningen görs för att kontrollera att blodtrycket varken är för högt eller för lågt. Alla vuxna bör någon gång kontrollera sitt blodtryck. Det kan göras på vårdcentralen och på vissa apotek.
Blodtrycksmätning innebär att man mäter det högsta och det lägsta trycket i en pulsåder. Det högsta trycket under ett hjärtslag, då hjärtat pumpar ut blodet, kallas systoliskt blodtryck. Det lägsta trycket, då hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod, kallas diastoliskt tryck.
Blodtrycket varierar naturligt över dygnet. Faktorer som kan höja blodtrycket tillfälligt är nervositet, ansträngning, stress, smärta, kyla, rökning och kaffe.
När blodtrycket mäts är det viktigt att du är avslappnad. Det betyder att du ska vila i några minuter före mätningen.
Undvik kaffe och rökning en halvtimme före eftersom det kan höja blodtrycket tillfälligt.
Blodtrycket ska som regel mätas när du sitter. Du bör ha vilat 5-10 minuter före.
Det vanligaste sättet att mäta blodtrycket är att placera en manschett runt ena överarmen. Manschetten är kopplad till en tryckmätare, manometer. Manschetten fylls med luft och klämmer åt så att blodet i pulsådern stoppas upp för några sekunder.
Den som undersöker lyssnar med ett stetoskop över en pulsåder i armvecket samtidigt som manschetten långsamt töms på luft och blodet börjar cirkulera i armen igen.
Ett tränat öra vet hur ljuden låter när blodet åter börjar pulsera i pulsådern, det vill säga när trycket i manschetten motsvarar det systoliska trycket, och när manschettrycket fallit till en nivå som motsvarar det diastoliska trycket.
Automatiska blodtrycksmätare fungerar i stort sett på samma sätt. Skillnaden är att den som undersöker inte behöver lyssna i armvecket utan blodtrycksmätaren känner av trycket och värdet avläses digitalt.
Om en patient har yrsel eller ofta svimmar kan man göra ett så kallat ortostatiskt prov för att utreda orsaken. Det innebär att man undersöker hur blodtrycket anpassar sig till en förändring av kroppsläget, till exempel när man reser sig från liggande till stående.
Vid ortostatiskt prov får du först ligga ner i tio minuter medan ekg och blodtryck i armen registreras. Därefter får du stå upp under cirka åtta minuter. Ekg och blodtryck fortsätter att registreras. Eventuella symtom noteras.
Blodtrycket mäts i enheten millimeter kvicksilver (mmHg). Man brukar grovt ange att det systoliska trycket normalt inte ska överstiga 140 mmHg och att det diastoliska trycket inte ska överstiga 90 mmHg. Det kan också skrivas som 140/90 mmHg och uttalas 140 över 90.
Blodtrycket stiger något med ökande ålder. Blodtryck högre än 140/90 mmHg, som uppmätts vid fler än ett tillfälle, brukar räknas som förhöjt blodtryck.
Har du frågor om blodtrycksmätning kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorg e-tjänst Mina vårdkontakter.