Biopsi är ett vävnadsprov som tas från något av kroppens organ. Provet undersöks sedan i mikroskop för att man ska kunna se om det finns någon sjuklig förändring i organet. En del biopsier tas utan bedövning, andra under lokalbedövning eller narkos. Det finns en liten risk för inre blödning vid vissa biopsier. Därför får du kanske ligga kvar en stund för observation.
Biopsi är en viktig undersökningsmetod vid misstanke om alla former av tumörsjukdomar. Det räcker oftast med ett mycket litet vävnadsprov för att man ska kunna göra en analys och ställa diagnos.
Det finns olika sätt att ta en biopsi beroende på vilken del av kroppen som ska undersökas. När man tar cellprov från inre organ, till exempel prostata, lever, bukspottkörtel eller lungor, men också från bröst, används ofta en fin nål kopplad till en spruta som suger upp celler. Metoden kallas finnålsbiopsi eller punktionsbiopsi. Om ett större vävnadsprov ska tas används en grövre nål, kniv eller tång.
Vissa finnålsbiopsier utförs utan bedövning eftersom ingreppet inte gör särskilt ont. Övriga biopsier genom huden görs under Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom en timme.
Du kan även när som helst på dygnet prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.
För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.