Lämnar du prover i sjukvården sparas de bara om du samtycker. Både du och andra kan vinna på att provet sparas i en biobank. Proverna används sedan för din egen vård och behandling, men är även en viktigt resurs i den medicinska forskningen.

I en biobank förvaras olika prover som tagits i sjukvården. Det kan till exempel handla om blod-, cell- eller vävnadsprover. Proverna kan lagras på många olika sätt, till exempel i provrör, utstrukna på glasskivor, på läskpapper eller inneslutna i klossar av paraffin med mera.

Proverna i en biobank används främst för din egen vård och behandling. Får exempelvis en cancerpatient återfall kan det vara av stor betydelse att gamla tumörprover finns sparade. Det underlättar för sjukvården att ge en mer säker diagnos och behandling.

Biobanker utgör dessutom en viktig resurs i den medicinska forskningen. De innebär en möjlighet att jämföra stora mängder prover med bakgrundsfaktorer som sjukdomsutveckling och behandlingsresultat. Därmed kan kunskapen om olika sjukdomar och hur de bäst behandlas öka.

Personliga integriteten

Alltså kan både du och andra vinna på att de prover du lämnar sparas. Men enligt en lag om biobanker som började gälla 2003 måste du godkänna att ett prov får sparas. Annars ska det kasseras. Du kan välja om provet endast får användas för vård och behandling, eller om det också får användas till andra ändamål som forskning och utbildning. Du kan alltid ändra dig i efterhand och kräva att ett eller flera sparade prov kasseras.

För att värna om den personliga integriteten sparas prover och uppgifter om de personer som lämnat samtycke till sparandet på olika ställen. Proverna har en särskild kod och för att få tillgång till kodnyckeln som identifierar individen krävs särskilt tillstånd. Provresultaten omfattas däremot inte av biobankslagen utan tillhör din journal och behandlas som alla andra journaluppgifter.

PKU

PKU-biobanken är en av världens största sammanhängande biobanker. Den finns vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. I biobanken finns blodprov från nästan alla de tre miljoner barn som fötts i Sverige sedan 1975. Tanken är att man så snart som möjligt efter födseln ska kunna upptäcka och behandla vissa allvarliga sjukdomar så att inte allvarliga hjärnskador inträffar.

De nyfödda barnen testas för ett antal olika ämnesomsättningssjukdomar, däribland phenylketonuri som givit upphov till förkortningen PKU.