Är du orolig för dina alkoholvanor? Använder du narkotika? Behöver du tänka över ditt förhållande till läkemedel? Kontakta din husläkare eller en beroendemottagning. Du som har problem har rätt att få hjälp att komma ur ditt missbruk eller beroende.

Vilken roll har alkoholen i ditt liv? Har du eller någon i din närhet problem med alkohol, läkemedel eller narkotika? Du är inte ensam. Missbruk och beroende är ett stort folkhälsoproblem. Det är din rättighet att få hjälp att komma ur ditt missbruk. Vård och behandling ska alltid utformas i samförstånd med dig och du är alltid delaktig i planeringen av din behandling.

Landstinget och kommunerna samarbetar när det gäller vård och behandling av personer som har ett missbruk eller beroende. Landstinget ansvarar för den medicinska vården. Kommunerna har det yttersta ansvaret för att du ska få det stöd och den hjälp du behöver, exempelvis när det gäller boende och icke-medicinsk behandling.

Sök hjälp hos husläkaren

Vänd dig till din husläkare om du är orolig för hur dina vanor påverkar din hälsa. Husläkaren kan ge dig råd när det gäller livsstil och självhjälp. Om din arbetsplats är ansluten till företagshälsovård kan du även vända dig dit.

Sök hjälp hos din lokala beroendemottagning

Landstinget och kommunerna i länet har gemensamma lokala beroendemottagningar. På en beroendemottagning kan du få hjälp med:

  • rådgivning och information
  • samtalsstöd
  • avgiftning och behandling
  • träning i att förebygga återfall.

På beroendemottagningen arbetar läkare och sjuksköterskor med specialistutbildning, psykologer, alkoholterapeuter och socialsekreterare.

Du kan ringa direkt till beroendemottagningen och boka en tid. Ofta finns också möjligheter till akuttider och drop in-besök.

Mottagningarna drivs gemensamt av landstinget och kommunerna i länet. Ofta är både landstinget och kommunen inblandade i den hjälp du får, men om du vill kan du välja att bara söka hjälp hos kommunernas socialtjänst eller hos landstingets läkare, sjuksköterskor, psykologer och alkoholterapeuter. Personalen har tystnadsplikt.

Vad gör socialtjänsten?

När du vänder dig till socialtjänsten på beroendemottagningen får du kontakt med en socialsekreterare. Socialsekreteraren gör en utredning av dina problem genom att ställa frågor om ditt missbruk. Ibland behöver socialtjänstens utredning kompletteras med bedömningar från till exempel en läkare som också arbetar på beroendemottagningen. Syftet med utredningen är att få en helhetsbild av din livssituation för att kunna erbjuda dig rätt behandling.

Din socialsekreterare informerar om vilka behandlingsalternativ som finns och du kan framföra egna önskemål. Ingen behandlingsmodell passar alla och enligt socialtjänstlagen har du rätt att vara med och påverka planeringen och valet av vård. När socialsekreteraren tillsammans med dig kommit fram till vilka behov av vård och behandling du har fattas ett beslut. Ni gör sedan tillsammans upp en planering kring vården och behandlingen. Om du inte är nöjd med den hjälp du erbjuds kan du överklaga beslutet.

Exempel på hjälp som personer med missbruksproblem kan få genom socialtjänsten är olika former av stödinsatser, öppenvårdsbehandling och vård på behandlingshem. Det finns också särskild gruppverksamhet för barn till föräldrar med missbruksproblem.

Beroendemottagningar med särskilda inriktningar

Det finns även beroendemottagningar med särskilda inriktningar där du som exempelvis är beroende av läkemedel, är gravid eller vill ha hjälp att förebygga återfall kan få hjälp.

Sök akut vård

Det finns flera mottagningar i länet som tar emot akuta besök och har öppet dygnet runt. Klicka på länkarna under rubriken Mottagningar uppe till höger.

För unga

Du som är under 20 år kan söka hjälp hos en lokal beroendemottagning eller vända dig till en beroendemottagning som är specialiserad på ungdomar. Hitta mottagningar genom att klicka på länken uppe till höger.

Stöd till anhöriga

Även du som är anhörig till någon med beroendeproblem kan behöva hjälp. Beroendemottagningarna erbjuder bland annat anhörigutbildningar. Du kan också få råd och stöd i enskilda samtal. Det ställs inga krav på att din anhörige deltar i behandling. Vänd dig till din närmaste beroendemottagning.

Du kan också ringa Alkohollinjen om du har frågor eller behöver stöd. Du kan vara anonym och samtalet är kostnadsfritt. Du når Alkohollinjen på telefon 020-84 44 48.

Organisationer

Det finns många frivilligorganisationer och självhjälpsgrupper som erbjuder rådgivning, stöd och behandling för alkohol- och drogberoende personer och anhöriga. De arbetar alla utifrån egna ideologier och traditioner. Ibland kan man behöva hjälp från olika håll. För många fungerar frivilligorganisationerna som ett komplement eller alternativ till sjukvården och socialtjänsten.

Fråga om råd

Undrar du något om beroenden? Kanske har någon annan undrat samma sak. Leta upp din fråga i svarsbanken eller ställ en fråga själv till personal inom vården. Klicka på Fråga om beroende till höger. De som svarar har inte möjlighet att svara på alla frågor.

Du kan även dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar.

Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

  • För råd på arabiska ring 08-528 528 38.
  • För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Du kan också ringa till Alkohollinjen. De ger stöd per telefon till dig som vill ha hjälp att förändra dina alkoholvanor och till anhöriga som behöver stöd. Samtalet är kostnadsfritt och den som ringer kan vara anonym. Du når Alkohollinjen på telefon 020-84 44 48.

Sök vård

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du genom att klicka på länkarna under Mottagningar uppe till höger. Vissa mottagningar kan du kontakta och beställa en tid hos via internet. .

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.