Bensår är svårläkta sår på underben eller fötter. Oftast är det äldre människor som får dem. Bensår beror vanligen på dålig blodcirkulation i fötter och underben. Det finns huvudsakligen två typer av bensår, venösa och arteriella. Venösa bensår börjar oftast med att fotleden och underbenet svullnar. Om du får ett sår på en fot eller underben som inte läker ta kontakt med din vårdcentral.
Bensår beror vanligen på dålig blodcirkulation i fötter och underben. Det kan i sin tur bero på andra sjukdomar.
Det dåliga blodflödet gör att huden inte får tillräcklig näring och blir skör och tunn. Då uppstår lätt sår. Bensår kan också bero på hudsjukdomar, andra kärlsjukdomar, svulster och infektioner. Ibland uppstår såret av en mindre sårskada som inte vill läka.
Om du har diabetes är risken att få bensår extra stor. Det beror på att kärlen hos en diabetiker fungerar sämre.
Venösa bensår börjar oftast med att fotleden och underbenet svullnar. Sedan blir huden torr och fjällande. Huden blir därefter röd och det kliar. Så småningom utvecklas ett eller flera sår, oftast på fotled/ankel. Såren kan komma mycket snabbt och utan egentlig förvarning. Det är också vanligt att ett mindre sår på underbenet inte läker, utan blir större och vätskande. Bakterier i såret kan ge värk och smärta.
Arteriella sår uppkommer utan att benet svullnar. De gör ofta ordentligt ont. Om du är diabetiker kan du ha en sämre nervfunktion som gör att du inte får ont trots att såret är arteriellt.
Kroppen har bättre förutsättningar att läka sår om du äter allsidigt och nyttigt. Det är viktigt med vitaminer, mineraler eller spårämnen. Övervikt och rökning försämrar blodcirkulationen och sårläkningen. Fysisk aktivitet är bra vid dålig arteriell cirkulation, men inte om såren är infekterade.
Om du är diabetiker är det viktigt att du tar din diabetesmedicin. Gå regelbundet och kontrollera dina fötter för att se om det finns början till sår.
Om du är osäker på hur du ska göra kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom två timmar genom att logga in på Mina vårdkontakter.
Målet är att behandla orsaken till bensåret och det som gör att såret inte läker. Först måste man se om den arteriella blodcirkulationen fungerar bra, annars kan såret bli värre. I behandlingen ingår att man tvättar såret, behandlar eventuell infektion och tar bort död hud.
Fotsår hos diabetiker kräver mycket god blodsockerkontroll, det innebär ofta insulinbehandling till dess att såret läkt.