För många av oss innebär sommaren härliga segelturer och sköna dopp, men sommaren är också en period då antalet drunkningsolyckor ökar. För att förebygga olyckor finns det en del du kan tänka på när det gäller båt- och badvett.

Enligt Svenska Livräddningssällskapets statistik omkom 82 personer i vatten- och isolyckor under 2009. De flesta drunkningsolyckorna händer, inte helt överraskande, under sommarmånaderna när många söker sig till hav och sjöar för att åka båt eller bada.

För att förebygga olyckor finns det några saker du kan tänka på. Att ha kunskaper om risker och hur du kan undvika dessa gör att du kan känna dig tryggare när du ger dig ut på sjön eller badar.

Båtvett

  • Att använda flytväst är A och O när du befinner dig i en båt. Det gäller såväl ung som gammal.
  • Avstå från alkohol. Hälften av alla som drunknar har alkohol i kroppen. Den sätter ner omdöme och balans samt förkortar överlevnadstiden om du skulle falla i vattnet.
  • Underskatta aldrig mindre sjöar. De flesta bad- och båtolyckor inträffar i mindre sjöar och vattendrag. Kanske beror det på att man där känner sig säkrare än i öppet hav och därmed tar större risker.
  • Var inte fler i båten än vad den är avsedd för. Sitt alltid ner och placera dig och dina eventuella medpassagerare så att båten är i balans. Byt bara plats i båten om det är absolut nödvändigt och då en i taget.
  • Stanna vid båten om du skulle råka falla i vattnet. Ropa bara på hjälp om du är i nöd. Vifta långsamt med båda armarna över huvudet och åt sidorna.
  • Det kan tyckas för ambitiöst, men att öva under kontrollerade former är ett bra sätt att förbereda sig inför båtsäsongen. Alla som provar på hur det är att lyfta ombord en genomblöt och slapp människa ur vattnet en fin och lugn vårdag förstår hur det skulle vara att utföra samma övning i hård vind.

Badvett

Stockholm med omnejd erbjuder badplatser för alla smaker, ute- och inomhusbassänger, sjöar och hav. Skärgården med sina kobbar och skär lockar till sköna dopp i avskildhet.

Det finns en del du kan tänka på när du kastar dig ut i böljan den blå:

  • Meddela alltid var någonstans du ska bada och när du tänker komma tillbaka.
  • Bada alltid tillsammans med någon.
  • Hoppa eller dyk inte på okänt vatten.
  • Simma längs med stranden.
  • Knuffa aldrig i eller håll fast någon under vattnet.
  • Simma inte under bryggor och hoppställningar.
  • Spring inte på bassängkanter eller bryggor – du kan halka.
  • Undvik uppblåsbara leksaker i öppet vatten.
  • Ropa bara på hjälp om du är i nöd.

Det inte bara i båten som flytvästen fyller en funktion. Barn som leker på bryggor och stränder bör också ha en räddningsväst på sig. Lämna för den skull aldrig barnen utan tillsyn. Flytvästen ersätter inte barnvakten.

Grundregler vid livräddning i vatten

Ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet. Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker. Den bästa och säkraste livräddaren är en torr livräddare.

Ha alltid något mellan dig och den nödställde. Gärna någonting som flyter. Det kan vara en livlina eller en livboj, men det går även bra med till exempel ett klädesplagg eller en handduk.

Försök att få upp personen ur vattnet så fort som möjligt. Även i 20-gradigt vatten kyls kroppen ned relativt snabbt. Om du ska rädda en nödställd som har fallit överbord, ta upp henne i aktern på båten.

Ta av de våta klädesplaggen och värm upp personen långsamt. Linda om möjligt in ben, armar och bål var för sig. Kroppsvärme är den bästa värmekällan.

Livbojen

I Sverige finns nära 70 000 livbojar runt stränder, kajer och vattendrag. Väder och vind kan påverka livbojens funktion liksom skadegörelse. Det är viktigt att livbojslinan ligger helt inne i sin behållare så att den inte försämras av solens UV-strålar.

Ser du en livboj som är trasig eller förstörd ska du ta kontakt med den som är ansvarig för livbojen. Det står längst ner på alla livbojar och kan vara till exempel en kommun, båtklubb eller hamn.