Det är aldrig okej att någon tar på eller rör din kropp på ett pinsamt eller obehagligt sätt. Inte kompisar, främlingar, personal, syskon eller föräldrar eller några andra. Om något händer så finns det hjälp att få.

Vuxna och ungdomar som är mycket äldre än du får aldrig röra din kropp på något "sexuellt" sätt. Om någon gör det är det inte ditt fel. Den som är vuxen eller äldre ansvarar alltid för vad han eller hon gör. Det har inget med dig att göra. Andra barn får inte heller göra det om inte du vill. Du och din kropp har rätt att få vara ifred.

Vad säger lagen?

Lagar är till för att hjälpa oss som bor i Sverige att veta vad som är rätt och fel. I vårt land finns det en lag som säger att ingen får göra ett så kallat "sexuellt övergrepp".

Om det har hänt dig behöver du få särskilt stöd och hjälp med alla dina känslor. Andra vuxna behöver hjälpa till för att stoppa den som gjort det. Det går att få stopp på övergrepp och få hjälp att må bra igen.

Vad är sexuella övergrepp?

Kön eller könsorgan är detsamma som snopp eller snippa. Kanske är du osäker på vad som är ett sexuellt övergrepp. Sexuellt övergrepp kan till exempel vara:

  • När någon vill göra något med din kropp som får dig att känna dig olustig och rädd.
  • När någon rör vid din kropp på ett sätt som inte känns bra, eller rör ditt könsorgan, eller vill att du ska röra den andras könsorgan.
  • När någon gnider, gnuggar eller trycker sitt kön mot ditt kön på något sätt.
  • När någon vill att du ska använda munnen och till exempel suga eller slicka på deras kropp.
  • När någon vuxen eller större vill se ditt könsorgan, eller vill visa sitt eget.
  • När någon talar på ett sexuellt sätt.
  • När någon vill se eller fotografera dig utan kläder.

De här sakerna räknas alltid som ett sexuellt övergrepp även om du själv vill göra det som en vuxen säger eller ber dig göra. Vuxna får inte be dig göra något sexuellt. Det är bara den vuxnes fel i sådana fall. Inte ditt.

Det finns hjälp

Prata med en vuxen

För de flesta är det väldigt svårt att berätta vad som har hänt. Kanske känner du dig skyldig eller tveksam. Det kanske tar flera år innan du vågar berätta. Det är aldrig för sent att berätta

Prata med en vuxen som du litar på. Du ska inte behöva vara rädd. Du ska heller inte vara rädd för att du skvallrar. Att tala om vad som hänt är inte att skvallra. Den som gjort detta mot dig behöver hjälp. Du kan inte hjälpa honom eller henne och du kan inte vänta på att det ska sluta. Det räcker att det hänt en gång så har den personen gjort fel. Prata med din mamma, pappa, lärare, skolsköterskan, någon granne, din mormor, morfar, farmor eller farfar eller din kompis mamma eller pappa. Det viktiga är att du pratar med någon och att det slutar.

Den du berättar det för kan då gå till någon som är bra på att ta hand om sånt här. Det kan till exempel vara socialtjänsten eller någon grupp som jobbar med att hjälpa de som varit med om sexuella övergrepp. Dina föräldrar har inte rätt att bli arga på dig för att du söker hjälp.

Ställen som kan hjälpa dig och din familj

Om du inte vet vem du ska prata med finns det flera ställen du kan ringa eller mejla till. Du kan själv välja vilket du tycker verkar bra. Kanske har du hört talas om något av dem förut. Hos flera av dem kan du välja att vara anonym till att börja med. Kanske vill du först bara höra vad de kan hjälpa dig med. Ring från en kompis eller telefonautomat om du inte vill att dina föräldrar ska se på telefonräkningen vart du ringt.

Prata med en sjuksköterska

Du kan också ringa Vårdomsorg på telefon . Här sitter sjuksköterskor och svarar i telefon alla dagar i veckan dygnet runt. De kan hjälpa dig att få hjälp. Det kostar som ett vanligt telefonsamtal.

BUP

Du kan också kontakta BUP, Barn och ungdomspsykiatrin direkt. Ring i första hand BUP där du bor. Klicka på länkarna till höger för adress och telefonnummer. BUP Vasa arbetar speciellt med barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

Läs mer

Läs mer genom att klicka på länkarna uppe till höger.