Barn och ungdomspsykiatrin, BUP, är till för barn och unga fram till och med 17 år, samt deras föräldrar.
Till BUP kan du vända dig om du är tonåring och mår psykiskt dåligt. Eller om du är en förälder och är orolig för ditt barns psykiska hälsa och utveckling. Läs mer på BUP:s hemsida, du hittar länken i länklistan.
Behöver du akut hjälp kan du under dagtid vända dig till någon av tystnadsplikt. Det betyder att de inte får berätta för andra om vad ni talat om. Det finns även möjlighet att få tolk.
Orsakerna till att barn och unga mår dåligt psykiskt är många och varierande. De som arbetar på BUP tittar därför på den unika situation som varje barn, ungdom eller familj befinner sig i. Tillsammans väljer man en behandling som passar.
Många gånger räcker några rådgivande samtal, i andra fall bestämmer man sig för en längre behandling. Att ta tillvara och stärka familjens resurser är en av grundpelarna i arbetet. På BUP finns många olika behandlingsformer och metoder, både i grupp och i individuella samtal.
Under en period kan man ibland behöva mer intensiv hjälp. Då kan BUP:s Mellanvårdsenheter kopplas in. De förstärker öppenvårdsmottagningarnas arbete och arbetar nära och i hemmet.
BUP har också ett antal specialenheter. De arbetar dels med rådgivning till andra mottagningar, dels med behandling av barn inom sitt specialområde.
Till specialenheterna kommer barn och unga som:
BUP har också mottagningar för barn och unga som är döva eller hörselskadade. Det finns även mottagningar för finsktalande barn och ungdomar.
Den allra största delen av barn- och ungdomspsykiatrins vård och behandling sker på mottagningarna. Några kan också få heldygnsvård på sjukhus under en period. I Stockholms län finns BUP-kliniken på Sachsgatan 10 med två enheter som har möjlighet till heldygnsvård.
På www.bup.nu kan du som är ung ställa frågor till behandlare från BUP. Kanske har någon annan undrat samma sak? Klicka på bup.nu och leta upp din fråga under Besvarade frågor, eller ställ en fråga själv.
Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar.
Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, .