Att sätta gränser i en sexuell relation är inte alltid lätt. Ibland vet man inte ens vad man själv vill. Det är viktigt att du känner efter och pratar med din partner. Om du känner dig utnyttjad kan det vara bra att prata med någon. Vill du inte prata med någon du känner kan du prata med ungdomsmottagningen, vårdcentralen eller någon annan i vården som du känner förtroende för.

Ibland kan det vara svårt att veta när man ska göra vad i en sexuell situation. Många av oss har inte lärt sig att förstå sin egen vilja. I en sexuell situation kan det kännas extra svårt eftersom känslor, nervositet, upphetsning och samhällets normer är inblandade.

Lyssna på dig själv

Det viktigaste är att du lyssnar på din kropps känsla (kallas ibland för "magkänslan") och att du vågar lita på dig själv. Om du tycker att något inte känns bra eller om du inte känner dig redo bör du inte gå vidare. Även när du känner att du vill gå vidare måste du kunna lita på dina egna känslor, även om din omgivning kan tycka annorlunda. Alla människor har olika föreställningar om hur kärlek och sex fungerar, men det är bara du som vet var dina gränser går.

Ett bra sätt att känna efter om någonting känns rätt eller inte, är att känna om det känns JA JA JA i hela kroppen. Om det gör det ska du lyssna på dig själv och göra det du vill. Om det däremot känns JA JA NJA bör du kanske tänka dig för innan du fortsätter.

Prata med din partner

Det kan vara svårt att säga ifrån när du tycker att det går för långt i en sexuell situation. Kanske vill du inte såra den andra personen, kanske vill du inte visa att du är rädd eller ovan och kanske tycker du att det är pinsamt att säga stopp.

Kommunikation är en bra lösning. Det finns många olika sätt att säga hur man vill eller inte vill ha det. Att lugnt säga att du inte känner dig redo och behöver lite mer tid är ett sätt. Du kan också själv ta initiativet och göra någonting som du känner dig säkrare på.

Samlagsdebut

Många tonåringar känner att de måste göra samlagsdebut eftersom de tror att alla andra redan har gjort det. Normen i samhället är att tjejer och killar ska ha samlag. Idag ligger den genomsnittliga debutåldern runt drygt 16 år men det är inte ovanligt att den sker tidigare eller senare. Kom ihåg att det är upp till dig själv när du är redo att ha samlag. Du kanske inte ens vill ha samlag och det är helt okej.

Även om du redan har haft samlag kan det variera från förhållande till förhållande hur länge du vill lära känna någon innan ni har har samlag. Bara för att du redan har haft samlag behöver du inte känna något tvång att vilja ha det igen med vem som helst.

Preventivmedel

Att säga till att du vill använda kondom, eller något annat skydd, kan vara svårt när du inte vill avbryta det du håller på med, eller när du är osäker på vad din partner ska tycka. Du är värd att skydda och det är det enda sättet att skydda sig mot många könssjukdomar. Det är viktigare än att någon tycker att du är fånig. Många tycker dessutom att det är sexigt med en kille (och tjej för den delen) som tar ansvar.

De flesta kondomer idag är mycket tunna. Visst blir det en viss skillnad, men med kondom känns det fortfarande väldigt skönt!

Kondom är fortfarande mannens enda preventivmedel och därför bör du som man ta ansvar för att du alltid använder kondom vare sig du har sex med män eller kvinnor. Det är mannens enda sätt att undvika oönskat faderskap och könssjukdomar. Många könssjukdomar kan ge problem hela livet och till och med ha dödlig utgång. Ta fram kondomen så du får fortsätta vara frisk och ha mer sex.

Ha alltid med dig egna färska kondomer (inte äldre än en månad) så att du inte riskerar att hamna i en situation där de kan behövas och du inte har några.

  • Förvara kondomerna så att de är lätta att plocka fram.
  • Om du inte vågar fråga om ni ska använda kondom kan det vara enklare att helt enkelt plocka fram den i rätt ögonblick.

Alkohol och droger

De flesta som dricker alkohol eller använder droger känner att de kan slappna av lättare, att de blir säkrare på sig själva och vågar säga och göra sådant de inte vågar i nyktert tillstånd. Alkohol och droger gör också att din hjärna arbetar långsammare och ditt omdöme blir sämre. Därför är det inte bra att dricka för mycket alkohol eller använda droger i situationer där du kan behöva vara skärpt och kunna tänka klart.

Det är viktigt att komma ihåg att det aldrig är ditt fel om någon utsätter dig för ett sexuellt övergrepp, även om du har druckit eller använt droger innan.

Män behöver inte alltid vilja

Ofta fokuseras det på kvinnans rätt att säga ifrån och sätta gränser. Män behöver inte heller vilja vara med på allt. Många män kan känna att det förväntas av dem att alltid vilja ha sex eller vilja prova nya saker. Även män kan säga ifrån att de inte vill eller har lust.

Det är bra att berätta varför du inte vill. Förklara för din partner att det inte är henne/honom det är fel på och att ni kan göra någonting annat eller kanske prova igen någon annan gång. Försök prata med varandra så mycket som möjligt om hur ni känner och vad ni vill göra och inte göra.

Dåligt rykte

Tjejer kan vara rädda för att inte lita på sina egna känslor och de kan vara rädda för att få dåligt rykte.

Dåligt rykte kan spridas för att man har haft ett tillfälligt sexuellt förhållande med någon, för att man hånglat eller flirtat. Ibland kan ryktesspridning börja utan att det alls har med sex att göra. Kanske har du bråkat med någon som sedan sprider rykten och hittar på att något sexuellt hänt.

Det är ett väldigt stort problem idag, särskilt i skolan, men ingen ska behöva lida av ett dåligt rykte.

Det är upp till omgivningen, lärare, vänner och föräldrar att förändra den här situationen. Vi måste inse att tjejer har precis lika stor rätt som killar att utforska sin sexualitet. Vi måste även inse att det är sexuella trakasserier att kalla någon för hora, luder eller andra nedsättande ord. Som vuxen bör du säga ifrån om du hör eller ser att någon trakasserar en annan person.

Om du mår dåligt

Om du känner att du mår dåligt efter att du gjort någonting som du ville för stunden eller inte velat göra från början, är det viktigt att prata med någon om hur du mår. Att berätta för den person du var med att du inte tyckte om det ni gjorde och att du inte vill göra om det är ett sätt. Du kan även prata med vänner, någon vuxen du litar på eller skolans kurator eller ungdomsmottagning.

Fråga om råd

Du kan dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom två timmar. Här får alla som frågar svar.

Du kan också dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan även tala om vem som är din husläkare.

På andra språk

För råd på arabiska ring 08-528 528 38.

För råd på bosniska, kroatiska eller serbiska ring 08-528 528 96.

Sök vård

Om du är orolig, har blivit utsatt för något övergrepp eller varit med om en olustig sexuell situation kan du kontakta din ungdomsmottagning, mödravårdcentral, BUP, psykiatrisk öppenvårdmottagning eller husläkare. De kan i sin tur hjälpa dig vidare i vården om du till exempel behöver prata med någon.

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård och omsorg upptill på sidan. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via internet. till höger.

Läs mer

Läs mer i menyn till vänster eller genom att klicka på länkarna uppe till höger.