Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som bland annat innebär att man har svårigheter med det sociala samspelet och begränsade intressen och beteendemönster. Aspergers syndrom kan vara ärftligt. Kontakta vården om du tycker att ditt barn har svårt att fungera med andra barn eller avviker från jämnåriga i sitt beteende, eller om du som vuxen känner igen dig i diagnosbeskrivningen.
Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som betyder att man har ett annorlunda sätt att tänka och att uppleva omvärlden. Studier pekar på att minst 4 av 1000 barn har Aspergers syndrom och är troligen vanligare hos pojkar. Flickors symtom kan vara annorlunda och uppmärksammas därför inte alltid på samma sätt. Aspergers syndrom beror inte på psykosociala faktorer i barndomen, men kan vara ärftligt. Personer med Aspergers syndrom har en begåvning som antingen ligger inom normalvariationen eller över.
Eftersom Aspergers syndrom är en funktionsnedsättning som i allmänhet inte syns utåt förväntar sig inte omgivningen ett annorlunda beteende. Har man Aspergers syndrom blir man därför ofta missförstådd och kan uppfattas som ohyfsad eller ouppfostrad.
Barn med Aspergers syndrom är oftast ojämna i sin utveckling, de kan prestera långt över sin ålder inom ett område men betydligt sämre än sina jämnåriga inom ett annat. Detta gör att omgivningen ofta har svårt att bedöma deras förmåga och ställer antingen för höga eller för låga krav på dem.
Personer med Aspergers syndrom har:
De kan även ha:
Funktionsnedsättningen kan göra att man får svårt att umgås med andra. Det är vanligt med motoriska problem som svårigheter att samordna rörelser, vilket kan ge problem med lagsporter och i gymnastiken.
Många personer med Aspergers syndrom har svårt att koncentrera sig och vissa är överaktiva och impulsiva. Andra kan vara långsamma eller passiva samtidigt som de har svårt att koncentrera sig. Många reagerar annorlunda på sinnesintryck, de är exemplevis känsliga för ljud eller har en ökad känslighet i huden. En del personer har svårt att sköta hygienen själv eller att klara andra vardagliga aktiviteter.
Tecknen på Aspergers syndrom visar sig ofta under förskoletiden och blir ofta tydligare i skolåldern. Symtomen finns i någon form kvar genom hela livet. Som vuxen har man ofta lärt sig strategier för att kompensera för en del av sina svårigheter.
Adhd, lindrig utvecklingsstörning och autismspektrumtillstånd hos barn, ungdomar och vuxna.