Många gravida påverkas inte alls av sin arbetsmiljö utan kan jobba på precis som vanligt fram till förlossningen. Det är viktigt att du lyssnar till kroppen och varvar ned om det behövs. Du har rätt till en anpassad arbetsmiljö och arbetsgivaren är skyldig att ta bort det som är skadligt för dig.

De flesta gravida mår bra av att arbeta och fortsätter att arbeta fram till förlossningsdatumet. Men en del har inte möjlighet att arbeta hela graviditeten.

Oavsett hur du känner kan det vara bra att varva ner lite i god tid före förlossningen. Lyssna på kroppens signaler och att ge sig själv den tid och vila som behövs. Tveka inte att ta upp dina behov med din arbetsgivare. Kom ihåg att du som är gravid har laglig rätt till en anpassad arbetsmiljö.

Vad säger lagen

När du meddelar att du är gravid ska din arbetsgivare göra en individuell bedömning av arbetsplatsen för att se om det finns några kända eller misstänkta risker för dig och din graviditet.

Din arbetsgivare måste enligt lag se till att din arbetssituation anpassas efter dina behov. Det kan till exempel innebära att:

  • Minska buller och andra stressfaktorer.
  • Installera lyfthjälpmedel.
  • Utesluta arbetsmoment som kan vara skadliga.
  • Ordna med omplacering.

Det ska finnas möjlighet för gravida att tillfälligt kunna vila i liggande ställning på arbetsplatsen.

Arbeten som är förbjudna enligt lag när du är gravid

  • Nattarbete - i vissa fall
  • Arbete med röntgenstrålning - över en viss dos
  • Blyarbete
  • Gruvarbete under jord
  • Dykarbete
  • Rök- och kemdykning
  • Arbete med vissa biologiska ämnen.

Om du har ett arbete som kan vara skadligt för din graviditet är din arbetsgivare skyldig att ta bort det som är skadligt eller se till att du får andra uppgifter. Om du arbetar inom ett förbjudet område eller om det inte går att göra din arbetsmiljö riskfri har du rätt att bli omplacerad.

Varje arbetsplats måste hitta sina egna lösningar. Om du eller din arbetsgivare är osäkra på vad som kan vara skadligt kan ni vända er till företagshälsovården för hjälp.

Om du behöver hjälp

Om din arbetsgivare inte ändrat din arbetsmiljö tillräckligt eller om du behöver mer information, kan du vända dig till skyddsombudet på arbetsplatsen. Om de bedömer att det finns risker och arbetsgivaren inte anser det, kan Arbetsmiljöverket ingripa och göra en individuell bedömning av just din situation.

Om du känner att du har blivit orättvist behandlad, eller felaktigt omplacerad på grund av din graviditet, bör du vända dig till facket där du kan få juridisk hjälp.

Graviditetspenning

I vissa fall har du rätt att få graviditetspenning. Det gäller om du har ett arbete du inte får utföra på grund av risker i arbetsmiljön, eller om du har ett fysiskt tungt arbete som minskar din arbetsförmåga och om du i dessa fall inte kan bli omplacerad till ett mindre riskfyllt arbete.

Graviditetspenning på grund av fysiskt påfrestande arbete betalas ut högst 50 dagar, dock tidigast från och med den 60:e dagen före beräknad förlossningsdag. Om du har ett arbete som du inte får utföra på grund av risker i arbetsmiljön kan du få graviditetspenning så snart riskerna konstaterats.

Du ansöker själv om graviditetspenning. Din arbetsgivare måste då intyga att du har ett arbete som du inte kan utföra på grund av att arbetet innebär risker för graviditeten.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter.

Råd till anhörig

Det är viktigt att du som är anhörig stöttar och uppmuntrar den gravida kvinnan att varva ned och följa sina behov. Barnets och kvinnans hälsa är i fokus.