Om din funktionsnedsättning medför nedsatt arbetsförmåga som gör att du har svårt att få ett arbete eller att fortsätta arbeta finns inom Arbetsförmedlingen olika stöd som kan hjälpa dig att få och behålla ett arbete. Du som är i yrkesverksam ålder och inte kan arbeta på grund av din funktionsnedsättning kan få hjälp med att hitta en sysselsättning som är anpassad till dina förutsättningar. Sådant stöd ansöker du om hos din kommun.

Stöd på arbetsplatsen

Arbetsförmedlingen har olika program för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Dessa ska underlätta processen för dig att finna, få och behålla ett arbete.

Lönebidrag

En arbetsgivare kan få lönebidrag från arbetsförmedlingen för att anställa en arbetslös person med funktionsnedsättning. Bidraget gäller främst nyanställningar. I vissa fall kan bidraget ges till personer som redan har ett arbete, till exempel om du kommer tillbaka till arbetet efter att ha haft hel tidsbegränsad sjukersättning.

Syftet med lönebidraget är att kompensera arbetsgivaren för den anställdes nedsatta arbetsförmåga. Målet är att din arbetsförmåga ska öka och att bidraget till arbetsgivaren på sikt inte ska behövas.

Kontakta arbetsförmedlingen för mer information om möjligheten till lönebidrag.

Stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen

Arbetsgivaren ansvarar för att anställda har de hjälpmedel som behövs för att de ska kunna utföra sitt arbete. Men ibland kan det behövas anpassningar som går utöver arbetsgivarens ansvar. Sådana hjälpmedel kan man söka bidrag för. Det gäller både om du ska börja ett nytt arbete, fortsätta arbeta på en arbetsplats, starta eget företag eller vara med i arbetsmarknadspolitiska program. Det kan till exempel vara individuella hjälpmedel, fysisk anpassning av en arbetsplats eller anpassning av datorprogram.

Har du en anställning kan du eller arbetsgivaren söka bidrag till hjälpmedel hos Försäkringskassan. Om du är nyanställd kan du eller arbetsgivaren under första anställningsåret ansöka om stöd till hjälpmedel hos Arbetsförmedlingen. Om arbetsgivaren har lönebidrag för din anställning kan du när som helst under anställningen kontakta Arbetsförmedlingen för att ansöka om stöd till hjälpmedel. Det gäller även vid Trygghetsanställning, Utvecklingsanställning och Offentligt skyddat arbete.

Kontakta Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen för mer information om stöd till hjälpmedel på arbetsplatsen.

Stöd till personligt biträde

Ett personligt biträde är till för den som behöver extra hjälp för att klara sitt arbete. Det är stöd som du inte kan få via andra hjälpmedel. Det kan till exempel vara hjälp med att hämta pärmar från en hylla för den som har en fysisk funktionsnedsättning, hjälp till den som har en grav synskada att läsa texter som bara finns i skriven form, hjälp att ta sig till och från personalmatsalen och så vidare.

Det kan vara en eller flera personer på arbetsplatsen som hjälper till med detta. Arbetsgivaren kan söka bidrag som ska täcka den arbetstid som går åt till det extra stödet.

Bidrag för ett ett personligt biträde kan också ges till den som är egen företagare.

Kontakta närmaste arbetsförmedling, som gör en bedömning av din arbetssituation och utreder om du kan få ett personligt biträde.

Samhall

Samhall är ett statligt bolag som har till uppgift att skapa arbete för personer med funktionsnedsättning som har svårt att få ett annat arbete. Hos Samhall får du arbeta kvar så länge du behöver. Tanken är att du ska utvecklas och öka din arbetsförmåga för att få större möjlighet att få ett annat arbete på arbetsmarknaden.

Mer information om dessa stöd och bidrag och andra former av stöd som ska underlätta för dig att få ett arbete hittar du hos Arbetsförmedlingen.

Stöd för dig som inte kan arbeta

Daglig verksamhet

Daglig verksamhet riktar sig till personer med utvecklingsstörning eller autism, samt till dem som i vuxen ålder fått en hjärnskada.Verksamheten ska ge stimulans, meningsfull sysselsättning och gemenskap. Det är personliga behov och intressen som ska styra vilken sysselsättning en person erbjuds. Daglig verksamhet utformas för varje person med hänsyn till funktionsnedsättningen och den bedrivs antingen i särskilt anpassade lokaler eller ute på företag eller inom offentlig verksamhet. Den dagliga verksamheten ska vara så lik ett arbete som möjligt.

Daglig verksamhet är en rättighet enligt Lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

Kontakta din kommun för ansökan och mer information. Kommunens biståndsbedömare utreder ditt behov och beslutar om du har rätt till daglig verksamhet.

Dagverksamhet eller social träffpunkt

För dig som inte har rätt till daglig verksamhet enligt LSS finns andra former av sysselsättning, dagverksamhet och liknande. Det kan till exempel gälla personer med psykisk funktionsnedsättning. Verksamheten är anpassad efter personliga behov och förutsättningar.

Det kan bland annat vara arbetslivsinriktad rehabilitering, där målet är att så småningom kunna börja arbeta igen. Men dagverksamhet kan också vara en social träffpunkt eller mötesplats där man under lugna former kan delta i gemensamma aktiviteter.

Målet med den här verksamheten är att ge en aktiv och meningsfull sysselsättning i vardagen. Besökarnas egna behov och önskemål styr verksamheten.

Kontakta din kommun för information om vilka aktiviteter som finns där du bor.

Det finns också organisationer och företag som erbjuder sina medlemmar olika former av daglig verksamhet. Fountain House är en klubb som arbetar för personer med psykisk funktionsnedsättning. Misa är ett företag som erbjuder arbetsinriktad verksamhet för dig med arbetshinder.

Fråga om råd

Har du frågor om arbete och sysselsättning för personer med funktionsnedsättning kan du kontakta Arbetsförmedlingen eller din kommun.