Att vårda en anhörig ger glädje och mening, men det kan samtidigt vara påfrestande. Du som vårdar en anhörig kan få stöd i form av avlastning eller ekonomiskt bidrag. Det är landstinget samt din kommun eller den stadsdel där du bor som ansvarar för anhörigstödet. Vårdbidrag och närståendepenning ansöker du om hos Försäkringskassan.

Många som vårdar sina anhöriga får sällan eller aldrig sova ostört och har svårt att lämna hemmet även för kortare stunder. Det värdefulla arbetet utförs i det tysta. Du som vårdar en anhörig i hemmet har möjlighet att få stöd och avlastning kortare perioder eller under en längre tid. Anhörigstöd kan även innebära utbildning i grupp som anordnas av kommunen eller stödorganisationer.

Det är bra om du får anhörigstöd så tidigt som möjligt i sjukdomsförloppet eftersom de positiva effekterna blir bättre ju tidigare du får stöd.

Vem kan få anhörigstöd?

Alla som vårdar en anhörig kan ha rätt till någon form av stöd. En anhörig kan vara en person i familjen, en nära släkting, grannar, vänner eller andra nära.

Kommunens ansvar

Det är kommunen som ansvarar för stora delar av anhörigstödet. Det finns olika former av stöd och det fungerar olika i Stockholms alla kommuner och stadsdelar. Därför kan det vara bra att ringa och prata med din kommun eller stadsdel om vilket anhörigstöd du behöver.

I kommunen arbetar biståndshandläggare, han eller hon utreder ditt behov av stödåtgärder. Vissa kommuner har även en anhörigkonsulent som du kan vända dig till. Deras uppgift är att stödja och vägleda till dig som vårdar närstående i hemmet.

Ekonomisk ersättning

Du som vårdar en anhörig kan under vissa förhållanden få ekonomisk ersättning för den vårdinsats du gör. Villkoren för ersättning, nivåer och handläggningsrutiner skiljer sig åt mellan kommunerna. I vissa fall är det Försäkringskassan eller landstinget som betalar ut ersättningen.

Hemvårdsbidrag

Hemvårdsbidraget är en ekonomisk ersättning till dig som vårdar en anhörig i hemmet. Din hjälp ska främst gälla personlig omvårdnad och inte hushållsarbete. Hemvårdsbidrag kan även heta anhörigbidrag eller omvårdnadsbidrag, beroende på vilken kommun du bor i. Bidraget finns inte i alla kommuner.

Ersättningen betalas till personen med hjälpbehov. Han eller hon betalar i sin tur till dig som utför hjälpen. Hemvårdsbidraget kan även kombineras med avlösning och andra former av stöd till anhöriga.

Ansök om hemvårdsbidrag hos Nationellt kompetenscentrum för anhöriga, kan bjuda in till anhörigträffar, anhöriggrupper och studiecirklar för personer som vårdar närstående. Där kan du träffa andra i samma situation. En del patientorganisationer stöttar anhöriga som vårdar närstående med exempelvis stroke, psykiska sjukdomar, demens eller förståndshandikapp genom träffar, information och jourtelefoner.

Krisstöd

Om du behöver någon att prata med på kvällen, natten eller helgen kan du ringa anonymt till:

  • Jourhavande medmänniska 08-702 16 80
  • Jourhavande kompis 020-222 444