Relationen mellan anhöriga måste bygga på lyhördhet och respekt. Ibland kan du som är äldre behöva säga nej tack till anhöriga som kommer med olika förslag. Ibland måste man bestämma åt sin anhörige. Det är viktigt att gå varligt fram så att den som förlorat förmågan att ta hand om sig inte känner sig överkörd.

Många äldre blir vårdare till sin man eller hustru. Det kan vara mycket tungt att ensam ta över ansvaret för sin sjuka make eller maka. Det finns nätverk för män och kvinnor som vårdar sin livskamrat i hemmet. En del umgås via internet och webbkamera. patientnämnden i Stockholms län kan du vända dig när det uppstått problem i kontakterna med hälso- och sjukvården eller tandvården.

Äldreombudsman

Det är viktigt att äldre är delaktiga i och kan påverka äldreomsorgen. Äldre ska ha möjlighet att välja hur den ska se ut. Har du synpunkter på äldreomsorgen ska du i första hand vända dig till din kommun/stadsdelsförvaltning.

Om du behöver prata med någon oberoende sakkunnig kan du i Stockholms stad och i några andra av länets kommuner vända dig till kommunens äldreombudsman.

Vänner och anhöriga går bort

När man kommer upp i åren förlorar man många av de gamla vännerna genom att de blir sjuka eller dör. Man blir mer och mer ensam. Genom olika föreningar, till exempel pensionärsföreningarna, kan man träffa nya vänner.

Även trossamfunden, till exempel Svenska kyrkan, och organisationer som Röda Korset har en hel del att erbjuda. I en del församlingar finns sorgegrupper för dig som har förlorat en nära anhörig.

En del kommuner har mötesplatser för anhöriga, ofta i form av anhörigkaféer. Genom att träffa andra och ta del av deras erfarenheter kan du bearbeta din egen sorg.

Det finns många olika verksamheter som kan ses som mötesplatser för människor i olika åldrar.