Amöbainfektion får man av en parasit, en amöba, som främst sprids via förorenat vatten och mat. Tecken på infektion är blodiga diarréer och feber. Ibland kan amöban angripa levern. Amöban är vanligare utanför Europa. Du kan förebygga smitta genom att inte dricka vatten som kan vara förorenat eller äta mat som inte tillagats. Sök vård om du misstänker att du blivit smittad.
Amöbainfektionen orsakas av en parasit, och är vanligare i Asien, Sydamerika och Afrika än i Europa. Parasiten kan leva i tarmen hos människan och överförs främst via förorenat vatten och mat, till exempel grönsaker. Parasiten kan överleva flera veckor utanför kroppen genom att bilda så kallade cystor. Dessa tål vattenklorering men inte kokning eller värme över 50 grader under fem minuter.
Den parasit som ger amöbadysenteri och som kan angripa levern kallas Entamöba histolytica, medan den amöba som bara infekterar tarmen utan att ge besvär kallas Entamöba dispar. Dessa två går inte att skilja vid mikroskopisk undersökning av avföring. En mer avancerad undersökningsmetod behövs för detta.
I Sverige har Entamöba histolytica också visat sig orsaka diarréer, till exempel när avloppsvatten förorenat dricksvatten.
Infektionen kan pågå utan symtom eller med lindriga rekommenderade läkemedel vid amöbainfektion enligt Kloka listan.