Amningsproblem kan oftast lösas. I början beror problemen för det mesta på att barnet inte ligger rätt vid bröstet, något som går att rätta till.

Det är inte konstigt att det tar ett tag innan amningen fungerar. Helt plötsligt förväntas du kunna något du aldrig gjort förut. En del mammor upplever att barnet skriker direkt efter amningen eller att barnet vill suga hela tiden. Ofta handlar det om att barnet bara har tag om bröstvårtan istället för hela vårtgården. Det kan ge sår på bröstvårtan. Barnets sugande blir då mindre effektivt och det kan betyda att barnet får i sig mindre mat och att bröstet inte töms ordentligt.

Dessa problem kan skapa oro och stress hos mamman och det är viktigt att lära sig tekniken. Du kan försöka studera din bröstvårta efter amningen. Är den hopklämd? Om din bebis suger som den ska ser bröstvårtan ut som vanligt.

Läckande bröst

De flesta mammor har läckande bröst den första tiden. För en del fortsätter detta så länge de ammar. För att stoppa läckage för stunden kan ett tryck under en minut rakt mot bröstvårtan med pekfingret eller handloven hjälpa. Om det inte hjälper kan man använda en mjölkuppsamlare. Amningskupor som man lägger i behån kan fånga upp överflödiga droppar. Det är viktigt att hålla brösten torra. Använd aldrig plastinlägg.

Hur du undviker såriga bröstvårtor

Amma ofta och under korta stunder. Se till att du lägger barnet rätt vid bröstet. Barnet ska hållas nära mamman, mage-mot-mage. Barnet ska ha hela bröstvårtan och större delen av vårtgården, framför allt nedre delen, i munnen då det suger.

Lufttorka brösten efter varje amningsstund. Undvik tvål eller lotion. Var noga med handhygienen, särskilt vid beröring av dina bröst. Smörj in brösten med bröstmjölk. Dra aldrig ur bröstvårtan ur barnets mun. Om du behöver få barnet att släppa taget, sätt ett finger i ena mungipan på barnet och tryck samtidigt med ett annat finger mot bröstet så att luft kommer in i barnets mun.

Såriga bröstvårtor

Lufttorka bröstvårtorna länge. Smörj in brösten med bröstmjölk. Svårläkta sår kan ibland bli infekterade av hudbakterier och svamp. Du kan även använda amningsnappar eller göra ett uppehåll några dagar och mjölka ur för hand eller med pump tills bröstvårtorna läkt något. Om det inte går över, kontakta din BVC för rådgivning och eventuell läkarkontakt.

Barn som biter

Bebisar har sylvassa tänder och det kan göra ont när de biter i bröstvårtan. Om barnet biter ska du avbryta amningen och visa för barnet att det gör ont. Försök bara att inte skrika för högt. Det kan skrämma barnet och skapa olustkänslor kring amningen. Om du är rädd och spänner dig kan det vara bra att vara beredd med ett finger i mungipan på barnet. Det gäller att ha tålamod. De flesta barn lär sig att inte bita.

Barn som bara suger på ena bröstet

Varför detta sker är svårt att svara på. Det kan kännas tryggare eller bekvämare av någon anledning. Kanske är flödet bättre på det ena bröstet. Du kan antingen låta barnet få som det vill, eller så kan du försöka "lura" barnet och lägga det i samma position fast vid det mindre populära bröstet. Pröva olika ställningar. Kanske vill barnet ligga på något särskilt sätt vid det "sämre" bröstet. Ett annat sätt är att försöka börja amma med det "sämre" bröstet då barnet är hungrigt.

Mjölkstockning

Mjölkstockning kan bero på att en eller flera mjölkgångar inte tömts ordentligt. Enda symtomet kan vara att en eller flera förhårdnader i bröstet kan ömma och att bröstet ibland känns varmt. Ofta försvinner symtomen av sig själv vid fortsatt amning. Den vanligaste orsaken till mjölkstockning är att barnet har fel läge eller tag om bröstet. En behå som klämmer kan vara en annan förklaring. Om du har mycket mjölk kan det vara bra att handmjölka.

Hur man behandlar mjölkstockning

  • Lägg gärna en blöt, varm handduk eller en varm vetekudde om bröstet en stund före amningen. Varma duschar är också bra.
  • Se till att barnet ammar utifrån rätt läge och därmed stimulerar utdrivningsreflexen. Variera ställning så gångarna kan tömmas och inget ställe utsätts för ständigt tryck. Mjölken måste få fri passage.
  • Amma alltid med det onda bröstet först.
  • Du kan stryka försiktigt på bröstet med handflatan över knölen ut mot bröstvårtan under amningen. Det får inte ömma.
  • Mjölka ur för hand om ditt barn inte suger ordentligt. Se till att all mjölk mjölkas ur.
  • Vila.

Mjölkstockning brukar gå över på någon dag om man följer dessa enkla råd. Kontakta din BVC-sjuksköterska om du är osäker.

Bröstinflammation

En bröstinflammation kan uppstå när mjölkgångarna inte töms utan mjölken pressas ut i den omgivande vävnaden.

Symtomen kommer ofta plötsligt och du kan känna dig mycket dålig. Förutom allmän sjukdomskänsla, lokal smärta och förhårdnad i bröstet är det vanligt med mycket hög feber, 39-41 grader.

Kontakta din läkare eller sjukhus.

Bröstinfektion

En bröstinflammation kan övergå till en bröstinfektion om bakterier kommit in i bröstet via små sår och sprickor.

Vanliga symtom på bröstinfektion är att febern går ner efter bröstinflammationen. Det infekterade stället känns mjukt, men med fingret kan du känna att det finns var under huden och när du trycker blir det en fördjupning en stund. Bröstet gör intensivt ont och en gulgrå skugga kan synas på bröstet. Huden kan vara spänd och glansig. Detta tillstånd kräver ofta läkarvård och antibiotikabehandling och ibland även sjukhusvård.

Fråga om råd

Vänd dig i första hand till din BVC-sjuksköterska eller amningshjälpen. En del sjukhus har också amingshjälp för mammor som lämnat BB.

Om du undrar över något akutmottagning på sjukhus. Symtomen kommer ofta plötsligt och du kan känna dig mycket dålig.