Vårt behov av hjälp, stöd och vård ökar när vi blir äldre. Då är det viktigt att veta vart du ska vända dig.
Behöver du vård ska du kontakta vårdcentralen i första hand.
Vänd dig i första hand till din vårdcentral/husläkarmottagning för vård. Har du ingen egen husläkare kan du vända dig till vårdcentralen där du bor. Du kan ringa till vårdcentralen för rådgivning eller för att boka en tid för besök. Behöver du träffa läkaren omedelbart kan du få en akuttid samma dag. Personal från vårdcentralen kan även göra hembesök om de bedömer att det behövs.
Husläkaren är specialist i allmänmedicin och har breda kunskaper om sjukdomar och behandlingar.
Distriktssköterskan på mottagningen är en specialistutbildad sjuksköterska som till exempel kan hjälpa dig med blodtryckskontroll, såromläggning eller diabetesrådgivning. Distriktssköterskan kan också vid behov skriva ut vissa hjälpmedel, till exempel hjälpmedel för inkontinens, eller tekniska hjälpmedel som kan behövas för att klara av att bo hemma.
Är du i behov av regelbunden vård och har svårt att ta dig till mottagningen kan vårdcentralen erbjuda dig hemsjukvård. Det kan till exempel vara aktuellt om du nyligen blivit utskriven från sjukhus. Den vård du får hemma kan vara allt ifrån omläggning av sår till mer specialiserad vård som annars skulle göras på sjukhus.
Behöver du annan vård än den du kan få på vårdcentralen ger läkaren dig en remiss. Du behöver i de flesta fall inte ha remiss för att söka annan vård men med en remiss hamnar du rätt i vården från början.
Sjukvård som är specialiserad på åldrandet och dess sjukdomar kallas för geriatrik. Det finns speciella geriatriska kliniker och mottagningar både på och utanför sjukhusen. Geriatriker är en läkare som är specialiserad på åldrandet och åldrandets sjukdomar.
Remiss behövs för besök på geriatrisk mottagning.
Till en geriatrisk klinik kan man bli remitterad efter vård och behandling på en annan sjukhusklinik eller via akutmottagningen. Även din husläkare kan skicka remiss för inläggning på geriatrisk klinik.
Geriatrikens väl utvecklade teamarbete ser till att du som äldre med många olika sjukdomar får den vård du behöver.
Har du frågor kring äldresjukvård kan du dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, . De som svarar kan tala om vilken vårdcentral du är listad på. De gör även en bedömning om du behöver ett hembesök.
Du kan också fråga en sjuksköterska via internet genom att logga in på Vårdomsorgs e-tjänst Mina vårdkontakter och få ett personligt svar inom en timme.
Här på Vårdomsorg hittar du adress och telefonnummer till en Mina vårdkontakter.