Ingen tjej ska behöva drabbas av livmoderhalscancer. Därför kan du som är tjej och född före 1998 vaccinera dig gratis mot de HPV-virus som orsakar 70 procent av all livmoderhalscancer, upp till och med 26 års ålder! Erbjudandet kommer från Stockholms läns landsting och det finns hundratals vårdcentraler och vaccinationsmottagningar som ger sprutan. Ju tidigare du vaccinerar dig, desto bättre skydd får du. Det finns alltså ingen anledning att vänta!

Tre sprutor gäller

För att vaccinet ska ge fullt skydd måste du ta tre sprutor. Om du inte redan har tagit den första, gör det så snart som möjligt! Den andra sprutan tar du cirka två månader efter den första och den tredje sprutan sex månader senare. Tar du alla tre sprutor, och sedan går på de cellprovskontroller som alla tjejer kallas till från och med 23 års ålder, ger du dig själv det bästa skyddet du kan få mot livmoderhalscancer!

Ett litet stick i armen

Precis som många andra vaccinationer ges HPV-sprutan i muskeln på överarmen. Den gör inte mer ont än andra sprutor, men hur det känns är så klart olika från tjej till tjej. Att vaccinera sig går snabbt, själva injektionen tar bara några sekunder.

Inga allvarliga biverkningar

Att vaccinera sig mot livmoderhalscancer är inte farligt. Över 30 miljoner kvinnor i världen är redan vaccinerade, därför vet man att HPV-vaccinet inte ger några allvarliga biverkningar. Det som kan hända är att du får lite ont eller blir röd där du har tagit sprutan, eller får ont i huvudet och känner dig febrig. Om du inte mår bra efter att du har tagit sprutan är det viktigt att du kontaktar vaccinationsmottagningen.

Om jag redan är smittad?

Livmoderhalscancer orsakas av HPV-virus, världens vanligaste sexuellt överförbara virus, och alla kvinnor som har haft sex riskerar att drabbas. Det är fortfarande viktigt att vaccinera sig även om man redan har haft sex. Det är inte säkert att du har blivit utsatt för eller smittad av HPV-virus, och om du har det så skadar inte vaccinationen.

Läs vanliga frågor och svar om vaccinationen