I Kalla fakta på TV4 den 21 april antyds att Vårdomsorg inte informerar tillräckligt tydligt att HPV-vaccinationen skyddar mot 70% av de virus som kan leda till livmoderhalscancer. I programmet visas flera gånger ett informationskort som exempel på detta. Det är riktigt att det inte står på just det kortet. Men vad som inte framkommer i programmet är att kortet låg i ett kuvert tillsammans med en faktafolder om vaccinationen och en hälsodeklaration.

I faktafoldern står att vaccinet skyddar mot 70% av de HPV-virus som kan leda till livmoderhalscancer och att det är viktigt att fortsätta gå på de cellprovtagningar som kvinnor blir kallade till från 23 års ålder.

Detta kuvert delades ut till tjejer i gymnasieskolor i Stockholms län hösten 2012 inför ett besök av en husvagn där tjejerna erbjöds möjlighet att vaccinera sig. Informationskortet har aldrig använts som fristående information. I all övrig information från Vårdomsorg sägs att vaccinationen skyddar mot 70%.

I programmet förs en diskussion om man kan påstå att vaccinet skyddar mot livmoderhalscancer eller om man bara ska säga att man vaccinerar mot HPV-virus. Vårdomsorg har valt att använda det dagliga uttrycket att vaccinera sig mot en sjukdom och inte mot själva orsaken till sjukdomen.

Tillbaka till I love me:s sajt